Ville Karinen Solidaarisuutta

Maakuntavaalit on peruttava

Sipilän hallituksen kaavailema aikataulu maakuntavaalien järjestämiseksi halveksuu suomalaista kansanvaltaista järjestelmää ja heikentää vakavasti sen legitimiteettiä. Tämänhetkisen aikataulun mukaan maakuntavaaleja koskeva lainsäädäntö tulee voimaan vasta kesäkuussa ja maakuntavaalit järjestettäisiin siitä noin neljän kuukauden kuluttua lokakuussa. Tällainen aikataulu näin merkittävälle muutokselle ja vaalien järjestämiselle ei ole hyväksyttävä.

Tällaisella valmistelu aikataululla ei voida taata kaikille puolueilla ja yksittäisille ehdokkaille tasapuolisia mahdollisuuksia osallistua vaaleihin. Koska lainsäädäntöä maakuntavaaleista ei tällä hetkellä ole olemassa, ei toistaiseksi ole vielä varmuutta edes siitä ketkä ylipäätään saavat asettua ehdolla vaaleissa ja kenellä tulee olemaan äänioikeus. 

Kuten esim. Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesilä huomauttaa lainsäädännön aikataulu on Euroopan neuvoston suositusten vastainen ja asettaa puolueet myös epätasa-arvoiseen asemaan sen suhteen ovatko nämä oppositiossa vai hallituksessa valmistelemassa lainsäädäntöä. Hallituspuolueilla on mahdollisuus saada sisäpiirin tietoa tulevasta lainsäädännöstä, jonka avulla nämä voivat saada epäreilua etua vaalityössä.

Myöskin äänestäjien kannalta aikataulu on täysin kohtuuton. Näin merkittävää muutosta pitäisi edeltää laaja julkinen keskustelu siitä mistä on kysymys ja mistä asioista maakuntavaaleissa oikein päätetään. Tällä aikataululla julkiseen keskusteluun ja kunnolliseen vaalikamppanjointiin ei jää riittävästi aikaa. Vaali-informaation jakaminen perustuu myös hyvin pitkälti vapaaehtoiseen työhön puolueiden paikallistasolla. Veikkaan, että kaikilla puolueilla tulee olemaan suuria haasteita aktivoida väkeään jalkautumaan vaalityöhön tällaisella aikataululla.

Ainoa järkevä vaihtoehto tässä tilanteessa on, että vaalien järjestämisestä päättäminen siirretään seuraavalla eduskunnalle. Mikäli hallitus aikoo jatkaa vaalien suunnittelua tällä aikataululla olisi mielestäni oppositiossa syytä vakavasti pohtia voidaanko tällä tavoin järjestettyihin vaaleihin ylipäätään osallistua ja voidaanko niiden tulosta hyväksyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

EI peruta, vaan sovitaan, ettei kukaan äänestä Keskustapuoluetta.

Käyttäjän VilleKarinen kuva
Ville Karinen
Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Juu se olisi oiva protesti. Kepun märkä uni, koko valtakuntaa hallitseva maakuntahallinto, jossa ei istuisi yhden yhtä kepunoomia. Uskoisin, että sillä konseptilla tätä maata voisi edelleen johtaa jotakuinkin tervejärkisesti! Ilman kytkyjä, lehemänkauppoja ja tukiaisia.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Oletpa todella naiivi. Kyllä demarit, kokkareet, vihreät ja vassarit ovat -todistetusti- täysin kykeneviä kytkyihin, lehmänkauppouhin ja tukiaisiin.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio Vastaus kommenttiin #30

Vanha sanonta kuuluu, aina voi ja saa olla naiivi, mutta ei tyhmä. Nyt on puhe Maakuntahallinnosta halloota halloo! Ei siitä, miten esim. kaupunkien päätöksenteko sujuu sopimalla eri puolueiden kesken. Maakuntahallintoa ajaa ymmärtääkseni vain tasan yksi puolue, Keskusta! Sillä on siis siinä kuviossa kai sitten jotakin voitettavanaan, vai eikö muka? Tässä on sanottu olevan vallankaappauksen makua. Kertokoon hän, joka tuosta mausta enemmän tietää. Muuten oletko sitä mieltä, että lisäämällä hallintotasoja eli byrokratiaa, asiat alkavat luistaa paremmin ja maailmasta tulee parempi paikka? Näytä minulle se yliopistotasoinen tutkielma, mikä sellaista puoltaa!
Muuten, toisin kuin ihmiset tietävät - erikoisesti USA on hyvin byrokraattinen maa, kun taas entinen neuvostotasavalta, nyk. itsenäinen Viro on toista ääripäätä; asiat sujuvat siellä hyvin helposti ja jouhevasti.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Sopikaa ihan rauhassa. Nosta maljan tyhmyydellenne jos satun muistamaan kun seuraan vaalien tuloslähetystä tv:stä.

Käyttäjän VilleKarinen kuva
Ville Karinen

Et taida paljon arvostaa demokratiaa.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

#5 Kuuluko demokratiaan sopmusten teko siitä ketä saa äänestää?

Käyttäjän VilleKarinen kuva
Ville Karinen Vastaus kommenttiin #11

Demokratiaan kuuluu se, että vaalit järjestetään asiallisesti.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Saatko sinä päättää ketä äänestän? Vasemmistoliiton edeltäjällä oli vähän kummallinen käsitys vaaleista, älkää te sitä perintöä vaaliko. Minä en ikinä äänestä persuja enkä demareita, mutta en myöskään halveksi niitä jotka äänestävät.

Ensimmäisen maakuntavaltuuston tehtävä on luoda maakunnan toimielimet ja työskentelymuodot. Puheet siitä ettei vaaleja voida järjestää tiedonpuutteen vuoksi ovat lähinnä epätoivoinen tapapyrkiä vastustamaan epämieluisaa asiaa.

Muuten, teillä Vantaalla on suuri mahdollisuus hyötyä Uudenmaan maakunnasta jos vain osaatte ja ymmärrätte siihen tarttua. Se kauan kaivattu ylikunnallinen taso pääkaupunkiseudun ongelmien ratkaisuun on vihdoin tulossa. Ei kai se maailmaa kaada vaikka mukana on joku hankolainenkin päättäjä?

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen Vastaus kommenttiin #14

Täällä Espoossa asuu kahden pienimmän
Maakunnan kokoa vastaavasti enemmän väkeä kuin Lapissa. Mekö sitten ollaan kompuksessa Stadin, Granin ja Vantaa sekä muiden kanssa Uudenmaan maakuntana. Noissa 4 kaupungissa asuu yli miljoona ihmistä ja lisää tulee. Kepulla on 196 kaupunginvaltuutetusta kokonaista 9.
Väärillä tulevaisuudenvisioilla ollaan nyt matkassa. Aikataulu on järjetön mutta se sotkee kyllä palvelut täysin.
Uskomaton moka Kokoomukselta suostua tähän,

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #25

Haluaako Espoo siis hallita ja vallita Lappia ja lappilaisia?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Haapakangas, kuinka paljon olet valmis maksamaan verojen muodossaja pudottamaan elintasoasi jotta tuo kepun ikiaikainen unelma toteutuu?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Demarit ehdottavat aluekuntaa joka on lähes sama kuin maakunta. Nimi ja ehdottaja taho vaikuttavat tässä kohtaa enemmän kuin itse asia.

Yhtä hyvin voidaan kysyä paljonko olet valmis maksamaan verojen muodossa ja pudottamaan elintasoasi että nykyinen malli pidetään voimissaan? Vimeisen 10 vuoden aikana on tullut selväksi se että nykymalliin halutaan muutosta.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Minä maksan jo nyt kuntaveroja enemmän kuin pääkaupunkiseutulaiset, ja kuntaverolla on ollut taipumus nousta vuosi vuodelta kuntien kamppaillessa nousevien sotekustannusten kanssa. Maakunta tarjoaa tähän leveämmät hartiat. Kuntavero tuskin tulee leikkauksen jälkeen kohoamaan, kun jäljelle jäävät kuntien tehtävät ovat kulurakenteeltaan ennakoitavampia.

Maakunta leikkaa melkoisesti olemassa olevia himmeleitä, joten eiköhän hallintokulut pysy kurissa. Soten käyttömenojen kehitys onkin sitten toinen kysymys.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Minä en kannata maakuntavaaleja ainakaan jos kansanedustajat niihin saa osallistua.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Tuossa olen kanssasi samaa mieltä.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Myöskin äänestäjien kannalta aikataulu on täysin kohtuuton. Näin merkittävää muutosta pitäisi edeltää laaja julkinen keskustelu siitä mistä on kysymys ja mistä asioista maakuntavaaleissa oikein päätetään."

"Tällaisella valmistelu aikataululla ei voida taata kaikille puolueilla ja yksittäisille ehdokkaille tasapuolisia mahdollisuuksia osallistua vaaleihin. Koska lainsäädäntöä maakuntavaaleista ei tällä hetkellä ole olemassa, ei toistaiseksi ole vielä varmuutta edes siitä ketkä ylipäätään saavat asettua ehdolla vaaleissa ja kenellä tulee olemaan äänioikeus."

Siellä päätetään Soteen kuuluvien palveluiden järjestämisestä. Taitaa olla ainakin vähintään kaksi vuottaa siitä kun kunnissa kierrettiin sote asiaa kertomassa ja jos joku ei tiedä mistä on kysymys se johtuu vain siitä että ei ole viitsinyt seurata asian etenemistä.

Kun muistetelee presidentinvaaleissa käytyjä keskusteluja silloin oli pakko todeta että monella oli hukassa se tieto mistä asioista presidentti päättää. Jopa ehdokkailta tämä asia oli joskus hukassa.

https://www.uusimaa2019.fi/uusimaa2019.fi

http://alueuudistus.fi/tehtavat

https://www.aamulehti.fi/uutiset/maakuntavaalit-20...

Käyttäjän VilleKarinen kuva
Ville Karinen

Tuon tasoinen tieto ei riitä. Sitäpaitsi esityksen sisältö on ollut jatkuvassa muutoksessa. Kyllä ihmisillä pitäisi olla mahdollisuus hahmottaa mitä muutoksia niihin omiin palveluihin olisi tulossa. Se edellyttäisi, että käytäisiin paikallisesti keskusteluja eri vaihtoehdoista ja ehdokkailla olisi aikaa muodostaa näkökulmia.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Missä on näkyvillä tehtäväjako valtion, maakunnan ja kunnan kesken?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Vaaleista tulisi ilmoittaa "hyvissä ajoin". Vaalilaissa taitaa kuitenkin olla niin paljon tulkinnanvaraa, ettei tarkkoja aikoja oikeastaan ole, nyt kun vielä ollaan säätämässä uusia lakeja näitä vaaleja koskien. Jotenkin tuntuu, että lait venyvät loputtomasti, jos hallitus niin haluaa. Ei tunnu kovin mukavalta tilanteelta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Selvähän tuo on. Maakuntavaalien jälkeen isosta osasta Suomesta tulee Kepulandia. Siellä sitten omilla alueilla pätetään mm ssa yritystukien jako. Eihän haise yhtään suhmuroinnilta ja siltarumpupolitiikalta. Jos tätä kehitystä siis halutaan, niin eipä siinä mitään. Muistetaan kuitenkin, mistä osaamisesta Kepulaiset tunnetaan parhaiten ?

Tuulivoimatukea sukulaisille, omalaatuisia kytkentöjä yrityskaupoissa, kikkailua nuorisosäätiöllä, merkillisiä lautakasoja jne.

Btw. Pääministeri Sipilä on jo aiheuttanut hölmöillä ja ajattelemattomilla omilla toimillaan Suomelle miljardien kustannukset, eikä tietenkään kanna niistä mitään vastuuta.

https://yle.fi/uutiset/3-10092875

Kepu. Ei jatkoon, kiitos.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Iso osa Suomea ON JO "kepulandiaa", joten mikä muuttuisi?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kehityssuunnan on syytä muuttua. Maakuntauudistus ei siitä toivottua muutosta tuo, vaan paaluttaa kepulle paljon mukavia ja turhia hallinnollisia möhömahahommia. On myös turha luulla, että maakuntauudistus tulisi pienentämään julkisen sektorin kokoa ja kustannuksia. Ei tule. Kepun lupauksiin ei mielestäni tässäkään yhteydessä voida luottaa.

No, onneksi Kepu on vähitellen Sipilän temppuilun myötä muuttumassa marginaalipuolueeksi. Johan se Sipilä on jo tarpeeksi kuluja aiheuttanutkin. Vai mitä ?

Hyvää matkaa tuulitukineen, kepuloimisineen ja siltarumpuineen koko L- positiisessa johdossa oleva porukka :).

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #20

Kärsivällisyyttä siihen kepuauringonlaskun odotukseen...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #21

Joo, kyllä se aikanaan kuukahtaa.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Mukavaa että olemme hyvin pitkälle samaa mieltä asioista täällä poliittisen kentän "äärilaidoilla". Nyt on oppositiolle tärkeä paikka saada torpattua tuo muutos.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Eikös Vasemmistoliittolle sovi hyvinvointivaltion uudistuminen demokratia laajentamalla. Nykyiset demokratian vajeella toimivat TE JA ELY keskukset uudistuvat ja toimintoja ohjaa maakuntavaalein demokraattisesti valittujen luottamushenkilöinä toimivat maakuntavaltuutetut.
Maakuntavaalit on vain yhdet vaalit muiden joukossa ja jos vertaa vaikka Sveitsiin niin siellä vasta tiuhaan vaaleja on.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ei syksyllä varmaankaan järjestetä maakuntavaaleja.

Sinällään on kummallista tämä vatulointi vaalien ajankohdan kanssa, jo viime kuntavaaleissa oli samaa henkeä kun valtuustokautta pidennettiin ja vaalit siirrettiin alkuperäisestä syksystä 2016 ensin kevääseen 2017, sitten ne piti siirtää vielä syksyyn 2017 jotta ne voitaisiin järjestää samaan aikaan kuin maakuntavaalit, ja sen jälkeen jälkimmäisestä luovuttiin. Miten vaikeaksi asiat voidaan tehdä ja ennen kaikkea miksi?

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Hyvä kirjoitus.

Kepun turvaverkkomalli ritisee jo. Mistä näihin hallintotasoihin piisaa osaavaa porukkaa.

Ei tämä tule onnistumaan. Ei vaan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hei, antakaa kommenttinne myös Lausuntopalvelu.fi -palvelussa, jotta asiat menisivät toivomallanne tavalla sote- ja maakuntamallissa (siis jos se nyt tulee):

https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Partici...

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Maakuntia ei ole vielä edes olemassa! Miten onnistuu niiden perustaminen, kun se edellyttää ilmeisesti muutoksia myös perustuslakiin? Lakiesitykset on vasta annettu eduskunnalle. Tuskin onnistuu asian kiireelliseksi julistaminen.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jospa tyylinä tällä hallituksella onkin se, että kunhan joku maakuntamalli saadaan kehyksenä voimaan - samoin kuin aktiivimallissakin tehtiin - jonka valuvikoja sitten korjaillaan heti alusta pitäen. Aktiivimalli on vain työttömiä koskeva, mutta maakuntamalli koskee meitä ihan jokaista suomalaista.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Armeijan johtamiskoulutuksessa 1976-77 opetettiin suunnitteluun ryhtymisen aloittamisen :-) perussäännöksi:

Suunnittelu
Toteutus
Seuranta

Muut opit mm Yliopisto, IMD’t sun muut on ollu mulle pientä tuon ikuisen mallin rinnalla.

Erilaisissa valmennnuksissa tai kokouksissa olen kysynyt, että hei meneekö tämä nyt näin?

No ei todellakaan mene! kuuluu yhä useammin.
Joku sanoo kyllä , kunhan luetaan takaperin. Yksi DI sanoi että osin joo mutta fina aloittaa seurannasta ja viestintä tuloksista.

Jokainen voi hallituksen ml Kataisen, touhuista tehdä omat analyysinsä.

Tästä pikku vinkistä ei sit tartte maksaa 700000€ .

Toimituksen poiminnat