Ville Karinen Solidaarisuutta

Asunnottomien kyykytystä Tikkurilan malliin

Olin tänään Tikkurilan aluetoimikunnan kokouksessa. Olen järkyttynyt aluetoimikunnan kokouksessaan tekemästä päätöksestä olla myöntämättä rahaa asunnottomien yön tapahtumaan. Kyse ei ollut isoista rahoista, mutta päätöksen perustelun logiikkaa on tyrmistyttävä. 

Aluetoimikunnan päätettävänä oli vantaalaisen yhdistyksen tekemä 250€ avustushakemus valtakunnallisen Asunnottomien yön tapahtumaan 17.10.2016 Tikkurilassa kulttuurikeskus Vernissassa. Tilaisuudessa oli tarkoitus tarjota asunnottomille mm. iltapalaa, saunomis-ja peseytymismahdollisuus, kulttuuriohjelmaa ja sekä hiusten leikkuu vapaaehtoisten parturi-kampaajien voimin. Yhdistys haki 250€ avustusta tilaisuuden tarjoilukustannuksiin.

Aluekoordinaattorin esityksessä todetaan, että tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton ja täyttää aluerahan myöntämisen kriteerit. Eli, estettä tuen myöntämiselle ei ollut. Tukea ei kuitenkaan esitetty myönnettäväksi, koska tapahtuman eräänä yhteistyökumppanina on hävikkiruokaa jakava Vantaan kaupungin ja seurakunnan Yhteinen pöytä -hanke. Perustelujen mukaan avustusta ei tarvita, koska "tapahtumaan tarvittavat ruoka-aineet voidaan saada hankkeen kautta ja iltapalan valmistelussa käytetään niitä ruoka-aineita, joita sinä päivänä on saatavilla."

Itse esitin kokouksessa, että myönnetään avustus hakemuksen mukaan, koska ensinnäkään ei ole varmaa, mitä ruokaa kyseisenä päivänä on saatavilla. Vaikka hävikkiruokaa olisi ollutkin saatavilla olisi avustuksella voitu hankkia jotain täydentävää tarjottavaa, kenties jotain pientä luksusta. Toiseksi aluetoimikunnan tehtävänä ei ole spekuloida voiko tilaisuuden järjestäjä saada hävikkiruokaa ilmaiseksi vai ei. Valitettavasti hävisin äänestyksen äänten mennessä tasan, jolloin puheenjohtajan ääni ratkaisi.

Eli, Tikkurilan aluetoimikunnan kanta on että, kun järjestetään tilaisuutta asunnottomille pitää tyytyminen siihen, mitä muiden pöydältä tippuu jos sattuu tippumaan. Sen sijaan aluetoimikunta on kyllä myöntänyt tukea lukuisten muiden yhdistysten järjestämien tapahtumien tarjoilukustannuksiin. Tällöin ei ole kyselty, että voisitteko kenties järjestää tarjoilut ilmaiseksi kyselemällä hävikkiruokaa. 

Kyseistä päätöstä oli tekemässä kymmenkunta luottamushenkilöä, jotka nostavat tästäkin kokouksesta palkkion, joiden yhteissumma ylittää moninkertaisesti päätettävänä olleen avustuksen. Aion itse lahjoittaa oman kokouspalkkioni kyseiselle yhdistykselle tapahtuman järjestämiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minäkin olin Koivukylän aluetoimikunnan kokouksessa. Parempi poppoo taisi olla koolla.
Vantaa ei kuitenkaan ole toimintakykyinen ongelmien edessä. Uusia virkoja perustetaan nouseville populistipuolueille ja niiden syvästi Länsi-Vantaalaiselle hienostoeliitille eli Niinistön klaanille. Mutta vaikka Koivukylä on valtakunnallisissa otsikoissa huumeongelman kanssa joka huumeongelma tietysti indikoi monia muita ongelmia, niin Vantaa ei herää. Koivukylän aluetoimikunta on täynnä resursseja ja tietoa ja kontakteja ja paikallistietoa mutta Vantaan kuntaa ei kiinnosta tulla paikalle. Vantaa satsaa Kivistöön ja Aviapolikseen ja unohtaa mahtavat vasemmistolaiset juurensa.
Tikkurila yrittää esittää urbaania keskusta. Mutta jos analysoi mistä urbaanisuus vaikka Helsingissä muodostuu niin se on paljolti joukkoliikenteestä ja muusta ennen yksityisautoilun jo loppumassa olevaa eeraa syntyneistä katutilaratkaisuista. Urbaani Helsinki on jalankulkijoiden arvokkuutta korostava kivireunaisine jalkakäytävineen ja ratikkaseisakkeineen ja myös pyöräilijöitä suosivaa. No Tikkurila heittää matkakeskukseen bussilla tulijat johonkin epämääräiselle takakadun reunalle kuin oltaisiin maalla missä bussilla ei ole kunnon pysäkkejä. Pinnallinen Uusi Tikkurila ei älyä että se miten ihminen omin jaloin lähestyy tai sivuaa rakennuksia tai aukioita on kaiken urbanismin avain. Uusi Tikkurila on grynderikaupungin monumentti jossa grynderimentaliteetti nöyryyttää kansalaisia.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Kuka oli se nuiva puheenjohtaja, jonka mielestä kaksisataa ja viiskymppiä päälle oli liian iso raha aluetoimikunnalle? Hänhän sen kohtalon ratkaisi. Iso rahahan se olisi ollut asunnottomillekin. Näinhän se menee, asunnottomille hävikkiruokaa, ja aluetoimikunnalle palkkio, jolla voi nauttia kunnon päivällisen höysteineen, jossain tasokkaassa soittoruokalassa.

Toimituksen poiminnat