Ville Karinen Solidaarisuutta

Asuntojonot eivät lyhene jonoja uudelleen järjestelemällä

Lauantaina YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä vietetään jälleen valtakunnallista Asunnottomien yötä. Aihe on viimeaikaisen pakolaiskriisin johdosta erittäin ajankohtainen. Yllättäen meillä on suuri määrä ihmisiä, joille on kiireellisesti löydettävä katto pään päälle. Valitettavasti asuntopolitiikasta on pakolaiskriisin myötä tullut populistien lyömäase, jolla asunnon tarpeessa olevia pienituloisia yritetään usuttaa turvapaikanhakijoiden kurkkuun. 

Todellisten ratkaisujen sijaan keskustelua on viime aikoina käyty lähinnä siitä, miten asuntojonossa olevat ihmiset tulisi järjestää. Asuntojonot eivät kuitenkaan lyhene tuumaakaan sillä, että ihmisiä siirrellään eri kohtaan jonossa. Asuntopulaa ei voida ratkaista järjestelemällä vuokra-asuntojen jonoja, vaan rakentamalla lisää asuntoja.

Sinänsä asuntojen riittävyydestä ilmaistu huoli on todellinen, varsinkin täällä pääkaupunkiseudulla. ARA:n selvityksen mukaan pääkaupunkiseudulla on jo nyt noin 5000 asunnotonta.  On selvää, että pakolaiskriisin myötä kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen kysyntä varsinkin pääkaupunkiseudulla tulee nousemaan. Tällä hetkellä ympäri Suomea vastaanottokeskuksiin sijoitetuista turvapaikanhakijoista  merkittävä osa päätyy mitä luultavimmin pääkaupunkiseudulle.

Perustuslain mukaan julkisen vallan tehtävä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon. Pääkaupunkiseudun asuntojonot ja kohtuuton asumisen hinta ei ole turvapaikanhakijoiden vika vaan vuosikausia jatkuneen vastuuttoman asuntopolitiikan johdonmukainen seuraus. Maahanmuuttajien syyttelyn sijaan onkin vaadittava vastuullista asuntopolitiikkaa kunnilta ja valtiota. Nyt varsinkin pääkaupunkiseudulla tulee ryhtyä rivakasti toimiin kohtuuhintaisen asumisen lisäämiseksi nopealla tahdilla. Pääkaupunkiseudulle tulee tehdä asuntorakentamisen kiihdyttämisohjelma asumisen hinnan kohtuullistamiseksi.

Ensinnäkin, kuntien omaa sosiaalista asuntotuotantoa on lisättävä huomattavasti. Korot ovat nyt matalalla ja investoiminen rakentamiseen on edullista. Rakentaminen olisi myös järkevää juuri nyt, koska se lisäisi työllisyyttä ja elvyttäisi taloutta. Rakentamisen nopeuttamiseksi pääkaupunkiseudulle on perustettava kuntien oma rakennusyhtiö. Toiseksi, markkinaehtoisen edullisen asuntotuotannnon edistämiseksi tulisi järjestää maankäytön ohjausta keventävä määräaikainen kokeilu. On suhtauduttava avoimesti innovatiivisiin ratkaisuihin, joilla pystytään nopeasti vastaamaan asuntojen kysyntään sekä kevennettävä kysyttyjen asuntokokojen rakentamista estäviä normeja, kuten asuntojen keskikokonormia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Ylivoimaisesti tehokkain keino on kuitenkin asumisen tukien lakkauttaminen. VATTin selvityksen mukaan jokainen asumisen tukeen käytetty euro nostaa vuokria yli 50c. Samoin sossun 100% vuokrasubventio nostaa pääkaupunkiseudun asuntojen kysynnän aivan järjettömälle tasolle.

Asumistukien lakkauttaminen voidaan kompensoida nostamalla sosiaaliturvaetuuksien perusosia valtakunnallisen asumistuen keskiarvolla. Näin markkinat saadaan toimimaan.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Pilaat tämän vasemmiston ja SDP:n yhteisen haaveen lottovoitto asuntopolitiikasta, jossa harvat ja valitut köyhät saavat sen halvan vuokra-asunnon. Sitten niitä voidaan jatkuvasti vaatia lisää, kun ei puututa todelliseen ongelmaan eli liian vähäiseen asuntotuotantoon maahanmuuttovoittoisien kuntien osalta.

Varmaan hyvänä jatkeena olisi asumistuen poistaminen. Samoin omistusasumisen osalta asumistuoton verolle laittaminen sekä kaikkien omistusasumisverotukien poistaminen.

Toimituksen poiminnat